Zag en Vrije Bond bij de TNT staking

Geplaatst: 16 november 2010 in Uncategorized

Bij de TNT werd vandaag gestaakt door een groot deel van de medewerkers. Omdat een aantal Vrije Bonders ook bij de post werken en ook staakten gingen wij ook op pad.

Vanmorgen stonden we met een klein clubje bij VSP netwerk in Amsterdam noord. Op een uitgestorven bedrijventerrein hebben we een tijdje voor de deur gestaan met spandoek en megafoon. We deelden fleyers uit en spraken met wat werknemers en die waren het wel met ons eens dat het wel een beetje vreemd is dat TNT zo loopt te zeuren over de concurrentie terwijl VSP-netwerk een 100% dochter is. In het magazijn hebben we ook gesproken met de postsorteerders en hun verteld dat het belangrijk is om solidair te zijn met de stakers van de TNT. Ze werkten wel gewoon door maar waren het niet direct oneens. We hebben ze op het hart gedrukt dat ze zich niet moeten laten intimideren en dat praten over organiseren geen taboe moet zijn binnen het bedrijf. Werkers van andere bedrijven om de vestiging heen merkten op dat er jaren geleden al in actie gekomen had moeten worden. Dit is natuurlijk hartstikke waar.

Picket bij VSP Netwerk in Amsterdam Noord

Daarna gingen we naar Den Haag om het vakbonden-spektakel bij te wonen. En het was een mooi spektakel. Van begin tot eind werden de postwerkers bediend vanaf het podium. Duizenden mensen stonden gezellig tussen dranghekken om naar politici en vakbondsleiders te luisteren. Af en toe mocht er gelukkig ook door werkers zelf gesproken worden. Ook werd er georkestreerd: “wij zijn boos, wij zijn boos,wij zijn boos” enz. Op het moment dat mensen “Bakker rot op!” gingen scanderen werd er snel weer met een andere speech begonnen. Ook was het vrij stuitend dat er vanaf het podium fiks werd afgegeven op uitzendkrachten, een super domme fout natuurlijk. Als men de massa ontslagen tegen wil houden dan moet je dat met z’n allen doen, dus ook de uitzend krachten! En de deeltijd werkers.

Toen we bij de manifestatie aankwamen werd ons meteen al duidelijk gemaakt dat we niet met vlaggenstokken mochten rondlopen. Wij bedankten vriendelijk voor de informatie, maar het leek wel alsof de dienstdoende ordedienst FNVer daadwerkelijk bedoelde dat we de stokken moesten inleveren. We hebben een dikke 1000 fleyers uitgedeeld met de volgende tekst:
https://agzaanstreek.wordpress.com/tekst-flyer-staking-tnt/


Na een tijdje staan met ons spandoek en fleyers begon de hele meute weer weg te lopen. Er kwam nog even een SPer  op het podium om de mensen ervan te overtuigen toch vooral SP te stemmen en dat was hem dan. Aangezien we niet zo vaak in Den Haag komen dachten we nog even de stad in te gaan. De hoofdstroom liep terug naar de bussen en wij gingen naar de stad. Op een gegeven moment werden we tegengehouden door de ME. Terwijl links en rechts van ons mensen gewoon doormochten werd ons duidelijk gemaakt dat TNTers niet welkom in het centrum waren maar terug naar de bussen moesten. Nadat wij vertelden dat we niet met de bus waren gekomen vertelden ze ons dat we dan maar naar het station moesten gaan. Toen we vroegen naar de wettelijke basis van het postwerker verbod in het centrum werd ons verteld dat dat hun ook maar verteld was. We zeiden dat we dat wel begrepen hadden. Ook vertelde een agent dat we eigenlijk helemaal niet in discussie wilden gaan. Al met al werd ons heel wat verteld vandaag. De samenwerking tussen Stakers en de politie zal waarschijnlijk wel flink bejubelt worden in de media morgen, het was echter om te kotsen.

Als afsluiter nog een goede actie tip, een vrouw die werkte bij TNT video registratie (zoeken de juiste postcode als die ontbreekt op het poststuk) vertelde dat hun hele afdeling op de schop is gegaan en het werk naar een lage lonen land is verplaatst. Zij riep iedereen op om de kerst post die je verstuurd maar niet te voorzien van postcode, om de chaos compleet te maken.

Waarschijnlijk wordt er volgende week donderdag en vrijdag opnieuw gestaakt.

Reacties zijn gesloten.