Schandalig nieuws!

Geplaatst: 19 september 2012 in Uncategorized

Er is nieuws op het bajesbotenfront. Afgelopen vrijdag 14 september zijn volgens de gemeente de laatste vreemdelingen overgeplaatst naar andere gevangenissen. We zijn blij dat er in Zaanstad geen mensen meer worden opgesloten op de boten. Maar zolang de boten er nog liggen kunnen we natuurlijk niet uitsluiten dat ze weer in gebruik genomen worden. Zondag de 16e stonden de maandelijkse wake-mensen nog een laatste keer voor het hek in de Achtersluispolder om zich te bezinnen bij de lege boten. We hebben vernomen dat god heeft besloten dat deze mensen naar de hemel mogen (link).

Elders gaat het belachelijke detentieregime gewoon voort. De dichtstbijzijnde bajes in gebruik is nu Schiphol, maar er zijn meer locaties. Iets verder van huis hebben AFA Den Haag en anderen op dezelfde zondag contact weten te leggen met de opgesloten vreemdelingen op Rotterdam Airport. Tijdens een lawaaidemo kon er gecommuniceerd worden met de gevangenen. Ondanks de hoge muren, achter welke de regering probeert deze mensen weg te stoppen (verslag).

Op 27 oktober (dag van de Schipholbrand, 7 jaar terug) komen er bij vreemdelingenbajessen door heel Nederland wederom solidariteits-protesten (link). Wees erbij!

In de categorie mosterd na de maaltijd is er ook nog nieuws op het juridische front. Erik Schaap heeft nu de boten leeg zijn een brief ontvangen van de burgemeester. Daarin geeft Faber toe dat de Dienst Justitiële Inrichtingen de afspraak met de gemeente gebroken heeft door asielzoekers en ex-asielzoekers op te sluiten in Zaandam. Naar goed politiek gebruik kun je zulke dingen achteraf veilig zeggen. Dat Erik bij een eerdere klachtenprocedure door Justitie als niet rechthebbende in deze zaak werd weggezet, daar hoorde je de burgemeester en wethouders van Zaanstad niet over. Als de waarheid voor het college van B&W zo belangrijk is had ze zich daar toch ook (en vooral eerder) over kunnen uitspreken? Zie voor het hele verhaal met een wrange nasmaak de weblog van Erik Schaap.

Leuker nieuws is dat activiste Joke Kaviaar een rechtszaak heeft gewonnen naar aanleiding van een protestactie die wij eerder bij het gemeentehuis voerden, namelijk op 20 februari vorig jaar. Toen was nog niet beslist dat de verfoeide boten een jaar langer zouden blijven. Bij de zaak is nu gebleken dat de politie fout zat in de arrestatie van Joke. Het personeel van onze fantastische gemeente zat echter nog veel fouter, wat in de rechtszaak op prachtige wijze werd geopenbaard. Toevallig was er bij de rechtszaak een Volkskrant journaliste aanwezig die van de zaak verslag deed (zie afbeelding). Vanwege de valse getuigenissen van de beveiliging, de raadsgriffier en loco-burgemeester J. Olthof (PvdA) kon Joke bijna onterecht veroordeeld worden. Schandalig! Verklaren bij de smeris is al zeer discutabel, maar vals verklaren tegen een actievoerder is totaal belachelijk.

Een andere actie die eindigde in repressie was op 22 maart vorig jaar. Bij het uitdelen van flyers met informatie over de bajesboten zijn toen drie mensen hardhandig gearresteerd. Terwijl het heel nodig bleek deze mensen te arresteren zijn er al twee zaken geseponeerd. De andere zaak loopt nog, omdat een van de personen een gebiedsverbod opgelegd had gekregen naar aanleiding van de actie op 20 februari. Je ziet hoe mooi repressie werkt. Ze liegen, verbieden en arresteren er op los.

Hou ze in de gaten!

Image

Reacties zijn gesloten.